Informatie over banden

Wat is de juiste bandenmaat voor mijn voertuig?

Om de juiste banden voor uw voertuig te kiezen, moet u de juiste afmetingen ervan weten. U kunt de handleiding van de producent van het voertuig of uw kentekenbewijs raadplegen. Ook kunt u op dit moment kijken naar de zijkant van de banden die op uw voertuig passen.

 

185 - dit is de normale breedte van de band in mm

 

55 - profiel - het is geen hoogte in mm, maar procentverhouding van de breedte, het moet nauwkeurig gekozen worden

 

R - voor Radiaalbanden, alle passagiersbanden op dit zijn van het type R, ofwel radiaal

 

15 - grootte van de velgdiameter in inches

 

81 – Laad index - hoeveel gewicht kan één band dragen, dit is bepaalt via een tabel van de laad index, in dit geval betekent het nr. 81 - 462kg

 

H - Snelheidsindex - wat is de maximale snelheid waarmee u deze band kunt rijden, hier betekent H - 210 km / u

EU-bandenlabelbeschrijving

In november 2012 is in de EU een standaardetiket voor voertuigbanden geïntroduceerd. Op basis van drie criteria geeft het informatie over brandstofefficiëntie, rating voor grip en geluidsniveaus.

 

Fuel efficieny - Dit label laat zien hoe een band presteert op het brandstofverbruik - brandstofefficiëntie wordt beoordeeld van A tot G (classificatie D wordt niet gebruikt voor personenauto's). Het verschil tussen een A-rating en een G-classificatie kan een vermindering van het brandstofverbruik tot 7,5% betekenen. Om dit in reële termen te stellen, kan het kiezen van A-rated banden in plaats van G-rated banden u meer dan 6 liter brandstof besparen om de 1000 kilometer (op basis van een gemiddeld verbruik van 8 liter / 100 km)

Wet grip - Dit label laat zien hoe goed een band remt in natte omstandigheden. Graad van A tot G (beoordelingen D en G worden niet gebruikt voor personenauto's). In een noodsituatie kan een paar meter het verschil maken. Voor een personenauto die volledig remt vanaf 50 mph, remt een set A-banden tot 18 meter korter dan een set F-banden (remafstanden kunnen variëren afhankelijk van rijomstandigheden en andere beïnvloedende factoren)

Noise - Dit label toont het geluidsniveau in decibel van een band. De band is gecategoriseerd in 3 klassen geïllustreerd door 3 golven: 1 zwarte golf - stil (3dB of meer onder de Europese limiet), 2 zwarte golven - matig (tussen de Europese limiet en 3dB hieronder) en 3 zwarte golven - luidruchtig (boven de Europese limiet)

Laad en Snelheid index

Op de zijwand van de band, blijf naast grootte 2 (3) cijfers en een letter (bijvoorbeeld 91V). Dit zijn de Load-index en de Snelheidsindex.

 

Laad index - verwijst naar het draagvermogen van een band, of hoeveel gewicht een band kan dragen. Bijvoorbeeld 91 respons op 615 kg ondersteuning voor elke band bij maximale luchtdruk.

Controleer de belasting index volgens de aanbeveling van de producent en het gewicht van het voertuig.

U vindt hier een gedetailleerde kaart met de meest voorkomende laad indexen voor personen- en terreinwagens en bestelwagens

 

Snelheid index - de maximumsnelheid die uw band kan handhaven. Het wordt altijd weergegeven door een letter (in het voorbeeld hierboven - V). In dit geval betekent de letter V 240 km/u

Controleer de snelheidsindex op de potentie van het voertuig en uw rijstijl.

Dit zijn de meest populaire snelheidsindexen:

M - 130km/h

Q - 160km/h

T - 190km/h

V - 240km/h

N - 140km/h

R - 170km/h

U - 200km/h

W - 270km/h

P - 150km/h

S - 180km/h

H - 210km/h

Y - 300km/h

 

Z - snelheidsindex verschijnt voor banden met snelheidsbeperkingen boven het maximum. Voor een voorbeeld waarbij de maat van de band 285 / 35ZR19 (99Y) en 99Y tussen haakjes staat, zou deze band met meer dan 300km/h kunnen rijden.

Uitleg van speciale markering

Vlak naast het formaat en de laad- en snelheidsindex hebben sommige banden andere merken met aanvullende informatie:

 

 

XL (RF) - eXtra Load (of ReinForced) - band die een hogere druk mogelijk maakt dan een normale voor dezelfde maat. U kunt bijvoorbeeld maat 205 / 55R16 91W of 205 / 55R16 94W XL hebben. In het eerste geval kan die band 615 kg dragen, terwijl de tweede 670 kg is.

 

 

Run-flat - band waarmee u kunt blijven rijden in het geval van lage druk als gevolg van perforatie of een ander probleem. Om de veiligheid in een dergelijke situatie te garanderen, moet de runflat-band bepaalde snelheids- en afstandsparameters behouden - max. 80 km / u gedurende 80 km.

De verschillende bedrijven gebruiken verschillende cijfers over de run-flat technologie - RFT of EXT voor Bridgestone, SSR wordt gebruikt door Continental, ROF voor Dunlop en Goodyear en ZP gebruikt door Michelin.

 

 

M + S - modder en sneeuw - dit merkteken wordt vaak aangetroffen op all-season banden, met zelfreinigend loopvlak en gemiddelde tractie onder modderige of sneeuwachtige omstandigheden. Toch betekent dit niet dat een band met zo'n merkteken een winterband is. Alle winterbanden dragen dit teken, maar het omgekeerde is niet waar. Het merk M + S is het resultaat van een autonome classificatie door fabrikanten. Het is ook te vinden op off-road zomerbanden en terreinbanden.

 

 

FR (MFS, FP, FSL) - flensrandbescherming - het is een extra rubberen laag op de zijkant van de band die is gemaakt om de velg te beschermen tegen beschadigd contact met de trottoirband. Meestal hebben banden met een hoogte-verhouding onder de 55 deze velgrandbescherming, maar dat is niet verplicht. Het is mogelijk voor één bandenmodel om varianten met of zonder velgbeschermer op dezelfde maat te hebben.

 

Andere speciale kenmerken, die u meer informatie over de band kunnen geven, zijn:

BSL-Black Serrated Letters

BSW - Black SideWall

OWL - Outline White Lettering

ORWL - Geschetst Verhoogde witte letters

RBL - Verzonken zwarte letters

RWL - verhoogde witte letters

TL - TubeLess band

TT - Buistype, band moet worden gebruikt met een binnenband

Buiten (buitenkant, zijkant naar buiten) - voor asymmetrische banden, geeft aan hoe de band moet worden gemonteerd

pijlen - voor banden met richting, toont draairichting

OE / Originele uitrusting

Original Equipment-banden, ook bekend als OEM-banden of OE-banden, zijn banden die op het moment van aanschaf op een nieuw voertuig zijn gemonteerd. De voertuigfabrikant selecteert deze voor optimale prestaties op basis van de kenmerken van het voertuig.

Bandenproducenten gebruiken speciale OE-merken voor de verschillende automerken:

   * - BMW

AO, AOE - Audi

"B" in een cirkel, B, B1, BL  - Bentley

C1 - Chrysler

F, K-1, K-2 - Ferrari

H-0, H-1 - Honda

H - Hyundai

J, "J" in een cirkel - Jaguar

LTS - Lotus

MGT - Maserati

MC, MC1 - McLaren

MO - Mercedes

MOE - Mercedes Extended runflat

N0...N6 - Porsche

R01, R02 - Audi Quattro

VW - Volkswagen

DOT-informatie

De DOT-code (afkomstig van het Department of Transportation, Engeland) is een markering op de band, die specifieke informatie bevat over, onder meer waar en wanneer de band werd vervaardigd. Voor de eindgebruiker is het belangrijkste onderdeel van deze code de productiedatum.

Het zijn vier cijfers (bijvoorbeeld 4415), terwijl de eerste twee verwijzen naar de productieweek en de tweede twee - het jaar. In dit geval betekent 4415 - de 44ste week van 2015

!!!Alle grootste fabrikanten zoals Bridgestone, Continental, Dunlop en Goodyear, Michelin en Pirelli garanderen de kwaliteit van de banden gedurende een periode van ten minste 5 jaar vanaf de productiedatum, wanneer ze worden bewaard in optimale opslagomstandigheden (temperatuur, vochtigheid, positie etc.)!!!